KAMERAVALVONTA

Kameravalvonta yleistyy jatkuvasti ja nykyään siitä on tullut tärkeä osa kiinteistöjen suojausta. Tekniikan kehittyessä kameravalvonta on muuttunut. Esimerkiksi IP-kameroista ja verkkotallennuksesta on tullut yhä tärkeämpi osa turvallisuutta. Kiinteistön kameravalvonnan suunnittelussa kannattaa selvittää halutaanko valvonta toteuttaa analogisilla vai IP-kameroilla. Seuraavaksi on hyvä suunnitella järkevät sijoituspaikat ja se tulisiko kameroiden olla kiinteitä vai kääntyviä. Kameroiden määrä ja tallennustarve määrittelevät tallentimen mallin.

Analogiset kamerat

Analogisilla kameroilla on pisimpään toteutettu kameravalvontaa. Ne ovat edelleen varteenotettava vaihtoehto etsittäessä järkevintä ratkaisua toteuttaa kohteeseen kameravalvonta. Analogisten kameroiden ominaisuudet ovat kehittyneet vuosien saatossa ja uusin mullistus näiden tuotteiden osalta on Full HD tason kameroiden tulo markkinoille.

Analogiset kamerat ovat hyvä vaihtoehto, jos kiinteistöön ei ole saatavilla Internet-verkkoa. Useasti analoginen kameravalvontajärjestelmä voi tulla edullisemmaksi kuin IP-kameravalvontajärjestelmä. Saneerauskohteissa uudet Full HD kamerat mahdollistavat sen, että olemassa olevaan kaapelointiin saadaan Full HD tason kuvaa kameroita ja valvontanäyttöä vaihtamalla.

Analogisia kameroita on monia eri malleja: kiinteitä kameroita, kupukameroita ja kääntyviä kameroita. Kameraa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota juovalukuun, joka kertoo kuinka tarkkaa kuvaa kameralla saadaan. Mitä suurempi juovaluku, sitä tarkempi kuva. Toinen tärkeä ominaisuus on herkkyys ja onko kamera tarkoitettu vain valaistuihin olosuhteisiin vai onko siinä päivä/yö ominaisuus. Joissain kameroissa on myös WDR (Wide Dynamic Range) ominaisuus, jonka avulla saadaan laajempi kuva-alue. Jos kamerassa on sisäänrakennettu objektiivi, tutustu sen tyyppiin. Esimerkiksi 2.8...12 mm kamera näkee melko laajasti ja lähelle. Toisaalta esimerkiksi 9...22 mm objektiivilla saadaan kapeampaa kuvaa mutta tällöin kamera näkee pidemmälle.

Tästä linkistä voit tutustua tarkemmin analogisten kameroiden valikoimaamme >> Analogiset kamerat

IP-kamerat

IP-kameroiden kehitys on ollut nopeaa, ja nykyiset IP-kamerat ovat ominaisuuksiltaan huomattavasti parempia muutaman vuoden takaisiin tuotteisiin verrattuna. Esimerkiksi megapikseli IP-kameroiden hinnat ovat nykyään todella kilpailukykyisiä verrattuna analogisiin kameroihin. Osassa uudenaikaisempia rakennuksia on otettu huomioon IP-valvonnan tarpeet. Näissä rakennuksissa tietojärjestelmille rakennetaan 2-kertainen kaapelointi, jolloin toinen kaapeli jää pelkästään videovalvonnalle.

IP-kamera lähettää suoraa digitaalivideokuvaa Ethernet- verkosta päätelaitteeseen kuten tietokone tai 3G-puhelin. Määritellyllä IP-osoitteella, sisäänrakennetulla palvelimella ja ääni-/videovirtauksen protokollilla, se toimii itsekseen reaaliajassa. Verkkokameran kuvaa voidaan katsoa ja ohjata verkkoselaimilla mistä tahansa löytyy Internet-verkko. Nykyään älypuhelimiin on sovelluksia joiden avulla kuvaa voidaan katsoa puhelimestakin. Esimerkiksi valikoimissamme on markkinoiden ainoa Push notifikaatioita tukeva IP-kamera, joka lähettää livekuvaa puhelimeen heti kun se havaitsee liikettä kameran alueella.

IP-kamerat ovat hyviä vaihtoehtoja kohteisiin, joihin saadaan Internet-verkko. IP-kameroita on valittavissa kaapelilla toimivasta mallista WLAN-verkkoon liitettäviin langattomiin IP-kameroihin. Ostopäätöstä tehtäessä tulisi miettiä kuinka tarkkaa kuvaa kameralta halutaan ja täytyykö siinä oll jotain erityisominaisuuksia. Tarkkuus määritellään resoluutioissa. Mitä korkeampi resoluutio, sitä tarkempi kuva. Toisaalta mitä parempilaatuinen kuva, sitä enemmän se vie tilaa tallentimelta tai serveriltä. Kuten analogisissakin kameroissa kannattaa tarkistaa onko kamerassa päivä/yö -ominaisuus ja minkälaisella objektilla kamera toimitetaan.

Tästä linkistä voit tutustua tarkemmin IP-kameroiden valikoimaamme >> IP-kamerat

Tallentimet

Digitaaliset tallentimet soveltuvat analogisille kameroille. Kameran ottama videokuva tallentuu tallentimen kovalevylle. Nykyään digitaalisissa tallentimissa on myös mahdollisuus lähettää kuvaa Ethernet-verkon yli.

Hybriditallentimia tarvitaan, kun kohteessa on tarve analogisille ja verkkokameroille. Hybriditallennin mahdollistaa analogikameroiden ja verkkokameroiden samanaikaisen käytön ja informaation tallentamisen yhdelle tallentimelle. Hybriditallennin siis ymmärtää kummankin kameran tuottaman signaalin ja näin esimerkiksi vanhan kiinteistön kameravalvonnan uusimisen voi toteuttaa pikku hiljaa, jos kohteeseen halutaan vanhojen analogikameroiden lisäksi tai tilalle IP-kameroita.

Verkkovideotallennin (NVR) on IP-pohjainen tallennin, joka toimii tietokoneesta tai muusta palvelimesta riippumatta. Tarkoituksena on digitaalivideon tallennus verkkokameroista, jonka takia verkkovideotallennin liitetetään yleensä suureen kiintolevyyn, joka mahdollistaa pitkäaikaisen tallennuksen. Verkkovideotallentimen verkkoliitettävyyden ansiosta voidaan digitaalitietoja lähettää toiseen verkkolaitteeseen Internetin kautta. Verkkovideotallennin voidaan liittää suoraan verkkokameraan. Valikoimistamme löytyy QNAP verkkotallentimet, jotka edustavat alan terävintä kärkeä. Esimerkiksi QNAP verkkotallentimiin on julkaistu VMobile mobiilisovellus, jolla voidaan hallita QNAP verkkotallentimia Windows PDA phone/Android/iPad/iPhone/iPod touch -laitteilla.