PALOVAROITTIMET

Uudisrakentaminen

Palovaroittimien laittaminen uuteen asuntoon on nykyään laissa määritelty. Uudisrakentamisessa on pakollista käyttää sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia. Lain mukaan palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista 60 huoneneliötä kohden. Palovaroittimen sijoitus kannattaa siis ottaa huomioon jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa.

Suunniteltaessa kiinteistön turvallisuutta on hyvä miettiä, tulevatko palovaroittimet ja muut mahdolliset ilmaisimet kuten häkävaroittimet, kosteusvaroittimet jne., osaksi laajempaa järjestelmää vai itsenäisiksi yksiköiksi.

Esimerkiksi laajaan murtovalvontajärjestelmään on mahdollista liittää palovaroittimet, kosteusvaroittimet, häkävaroittimet ja kaasuvaroittimet osaksi järjestelmää. Tällöin on tärkeää ajoissa huomioida oikea kaapelointi, jotta järjestelmä voidaan toteuttaa hyvin.

Jos kiinteistöön ei ole tulossa laajempaa järjestelmää, palovaroittimien tulee olla verkkovirtatoimisia (230 VAC). Verkkovirtatoimiset palovaroittimet voidaan liittää toisiinsa, jolloin kaikki palovaroittimet hälyttävät, kun sarjan yksi palovaroitin havaitsee savua. Verkkovirtatoimisten palovaroittimien yhteyteen on myös mahdollista liittää esimerkiksi verkkovirralla toimiva häkävaroitin kuten FA23-CO.

Täältä löydät lisää tietoa palovaroittimia koskevista laeista ja eri malleista >> Palovaroitin.fi

Remontointi

Vanhaa kiinteistöä saneeratessa on hyvä suunnitella etukäteen miten vanhat palovaroittimet korvataan uusilla. Paristokäyttöinen palovaroitin täyttää määräykset vanhemmissa kiinteistöissä. Täytyy kuitenkin muistaa, että palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista 60 huoneneliötä kohden. Jos kohteeseen halutaan tavallisten paristotoimisten palovaroittimen sijaan verkkovirtatoimiset palovaroittimet, tulee sijoituspaikat suunnitella etukäteen. Laajemmassa remontissa on usein mahdollista piilottaa kaapelit talon rakenteisiin.

Pintaremonttia tehtäessä kaapeloinnin tekeminen siististi voi olla ongelma. Paristokäyttöisissä palovaroittimissa on monia eri vaihtoehtoja kuten esimerkiksi 10 vuoden litiumparistolla varustettu malli tai radiotaajuudella keskenään kommunikoivat langattomat palovaroittimet.

Täältä löydät lisää tietoa palovaroittimia koskevista laeista ja eri malleista  >> Palovaroitin.fi